Электронный журнал о жизни и путешествиях


Особливості польської кухні

Кухня

by ShaDeRzz 6078 views 0

Особливості польської кухні

Копчена грудинка, ковбаски, шинка, балик ароматний, дзюркотливі на сковороді шкварки — варто тільки уявити це пишність, як розгорається неабиякий апетит. Перелічені страви ставляться до традиційної польської кухні, яка асоціюється з рясним, різноманітним і надзвичайно смачним застіллям. Традиційні страви Польщі знайомі нам з дитинства, адже країна межує зі слов'янськими народами, а до XVIII століття об'єднувалася з ними в річ Посполиту.

Кулінарна спадщина цієї країни зберігається і до нашого часу. В пошані всілякі копченості, приготовані в диму ялівцевих лапок. М'ясо часто запікають, смажать на відкритому вогні або тушкують. Кашанку — кров'яну ковбасу, сільське блюдо минулого, сьогодні подадють у найкращих ресторанах. Популярні свинячі ніжки, качка по-краківськи, порося, запечене цілком, зрази (м'ясні рулетики або котлети з начинкою).

На гарнір прийнято їсти каші (перлову, гречану), відварну картоплю. До речі, цей коренеплід використовують досить часто, готуючи деруни, запіканки, пызы — картопляні «колобки» з м'ясом.

Невід'ємною частиною кухні є супи — від звичного борщу, крупника або капусника, до чернины з гусячої кров'ю. Споконвічно польський суп — журек, приготований на квасі з житнього борошна. З такою ж борошна, тільки грубого помелу, готують чорний хліб.



Серед борошняних страв знамениті вареники з капустою, картоплею, грибами, м'ясним фаршем або солодкі (з фруктами і сиром).

Деякі рецепти запозичені зі східної кухні, наприклад капустяні голубці. Капуста, квашена і свіжа, використовується для приготування «бігосу», тушкованой страви з копченим м'ясом.

Польське пиво не залишить байдужими цінителів, за якістю його порівнюють з німецьким або чеським. Рецепти хмільного напою зберігалися століттями. Найвідоміші пивоварні розташовані в Ельблонзі і Варінні. Підігріте пиво з медом і ароматними приправами приємно зігріє в холод. Серед міцних напоїв затребувана горілка або зубрівка на травах.

На десерт можна покуштувати рулет з маком або сухофруктами, пиріг, який прийшов із сіл польської області Мазовії — мазурку (традиційно в нього додають сливи та яблука), пампушки і пряники.



Польська їжа досить важка для організму із-за великої кількості картоплі, м'яса та грибів, які щедрою рукою поливаються соусами, маслом та сметаною. І хоча сьогодні на стіл ставиться все більше здорових страв, традиції зберігаються.

Коментарі (0)

Щоб додати коментар, необхідно