Электронный журнал о жизни и путешествиях


Банан - супер-фрукт щастя

Здоров'я

by Janet Ermakova 4863 views 0

Банан - супер-фрукт щастя

Банани називають «фруктами щастя» і «кращим фаст-фудом». Чому?

Їжа мудреців

Банани вважаються корисною їжею для того, щоб перекусити. По-перше, вони багаті корисними вуглеводами і швидко вгамовують голод. По-друге, сама природа забезпечила їх зручною «упаковкою» — шкіркою. Яка легко «відкривається».

Вважається, що від бананів дуже легко погладшати. Це не зовсім так. Ними просто не треба зловживати, як, втім, і будь-якими іншими солодкими крахмалистыми продуктами. Один банан містить приблизно 60-80 калорій. Тому якщо ви хочете залишатися стрункою, норма на день — один-два плоди, не більше.



Фруктик-антидепресант

В кінці 20 століття вчені довели, що в бананах містяться речовини, близькі за структурою до так званих гормонів щастя — серотоніну і ендорфінів. Ці речовини викликають прилив сил і відчуття радості. Підвищується і розумова працездатність. А калій і магній, що містяться в бананах, зменшують ймовірність емоційних зривів. І це головна цінність бананів в пору весняного авітамінозу і депресій.



Проти виразки

При захворюваннях підшлункової залози і шлунка свіжі фрукти і овочі нерідко доводиться виключати з раціону. Єдиний фрукт, який це правило не поширюється, — банан. Він не збільшує виділення травних соків, а ніжна м'якоть обволікає стінки шлунка. Багато людей, які страждають виразковою хворобою шлунку, стверджують, що банани полегшують біль. Тому, якщо ви схильні до гастриту або виразкової хвороби, їжте щодня 1-3 банана.



Сонний напій

Італійці використовують банани як снодійний засіб. Для приготування цілющого напою потрібно подрібнити один банан в блендері, а потім змішати його з 50 г коньяка, додавши маленьку щіпку кориці. Пити на ніч маленькими ковтками.



Рецепт індіанців

У Мексиці бананами лікують кашель. Один плід банана розминають до утворення кашки, додають мед і приймають по столовій ложці 3-4 рази на день.



При серцевих недугах

Банани — відмінний джерело калію. Цей мінерал необхідний серцевому м'язі, а також печінки і головного мозку. Недолік калію в організмі може викликати аритмію, нічні судоми м'язів ніг. Тому кардіологи рекомендують заповнювати запаси калію за допомогою бананів — і корисно, і смачно. Добова норма калію міститься в трьох плодах.



Відновлює сили

Банани чудово і швидко засвоюються, в них мало клітковини. Тому дієтологи радять включати ці фрукти в раціон хворих, видужуючих після інфекцій та операцій. Корисні банани і пацієнтів онкологічних клінік в періоди хіміо - і променевої терапії.

Широко застосовуються тропічні плоди в раціоні спортсменів, які відновлюють сили під час тривалих змагань. А перед відповідальними стартами атлетів частенько садять на білково-бананову дієту. Такий раціон сприяє виведенню з організму надлишків води і нарощування м'язової маси.



Секрети покупки

Хороший стиглий банан має соковитий жовтий колір, гладку, блискучу шкірку без зелені і темних плям. Дрібні «веснянки» на поверхні не в рахунок. Це знак того, що фрукт набрав максимальну цукристість і його потрібно з'їсти в той же день.

А ось чорнота, що покриває поверхню банана, свідчить про те, що фірмі-постачальнику не вдалося належним чином зберегти свою продукцію. Такі фрукти краще не купувати.



Нюанси зберігання

До тих пір, поки банани не дозріють, їх потрібно тримати при кімнатній температурі і низькій вологості повітря. Грона плодів краще підвішувати, обов'язково виймаючи їх з поліетиленових пакетів. Холодильник ці фрукти «не люблять». Мінімальна температура, при якій рекомендується зберігати стиглі банани, — плюс 10-12°С.



Протипоказання

Незрілі банани містять крохмаль, який майже не піддається переварюванню і стає здобиччю мікробів товстого кишечника. Тому наслідком вживання недостиглих плодів часто буває надмірне газоутворення. Захоплюватися стиглими бананами не слід діабетикам.

Коментарі (0)

Щоб додати коментар, необхідно