Электронный журнал о жизни и путешествиях

Історія Карпат: Невицький замок

Відпочинок і подорожі

by ShaDeRzz 6262 views 0


Історія Карпат: Невицький замок

На території України є безліч архітектурних споруд, які вкриті таємницями і віковою історією. Гуляючи по історичним місцям ніби переносишся в минуле, уявляєш вікові традиції, старовинні вбрання, масштабні війни. Стіни споруд бачили суворих правителів, інтриги та змови. Деякі історичні споруди, на жаль, знаходяться в зруйнованому стані, але це не змінює їх великого минулого.

Невицький замок одне з таких споруд, важливий стратегічний об'єкт, розташований на високому пагорбі. Будівля служила захистом Ужоского перевалу, кордону між Галичиною і Угорщиною. В наш час від замку залишились лише руїни, але навіть залишки колишньої величі розбурхують уяву.  

Розташування замка: Невицький замок знаходиться в Україні, на території Закарпатської області в селі Кам'яниця. В 12 кілометрах на північний схід від обласного центру Ужгород, на вершині пагорба долини річки Уж.

Історія Невицького замку: Перша згадка про Невицькому замку датується першою половиною XIV століття. Це була опорна база народного феодального бунту проти королівської влади Карла Роберта Анжу.

В 1279 році Угорський король Ласло IV передав управління замком трансильванському воєводі Фінті з роду Обо. Після смерті Фінті господарем замку став його брат Омодей, який володів спорудженням до 1311 року. У 1317 році син Омодея Ласло почав протистояння проти королівської влади, але наступ зазнало поразки. Під час міжусобних воїн Невицький замок взяли штурмом королівські військові.

У XIV столітті Невицький замок перейшов у володіння графів Другетів, замість дерев'яної споруди рід Другетів побудував кам'яний замок. У 1328 році Карл Роберт передає замок роду Другетів спочатку в тимчасове користування, але з 1333 року споруда переходить у постійне володіння Другетів, з того часу і до самого руйнування.

У 1644 році цей комплекс споруд захопив і зруйнував трансільванський воєвода Дьордь Ракоці. З тих пір замок не відновлювався і дійшов до наших часів у вигляді руїн.   

     Будова: Замок складається з оборонних споруд, двох валів з ровами між ними. На внутрішньому валу оборонна стіна має чотири башти. Внутрішня будова та виїзна вежа з вежею-донжоном. Три башти мають півовальну форму і одна трикутну. З боку південно-західній частині будівлі знаходиться шестикутна виїзна вежа, яка з'єднується з двома паралельними оборонними стінами. Серед внутрішніх будівель Невицького замку виділяється квадратна в плані башта-донжон. У дворі замку знаходиться колодязь діаметром 3.5 метра.

Зараз Невицький замок знаходиться в законсервованому стані. Верхні частини збережених веж обладнані шатровими перекриттями.

  

     Стратегічне положення: Невицький замок мав важливе стратегічне положення. З його стін можна контролювати вихід з Ужанської долини, де проходив торговий шлях з Угорщини.

  Цікаві факти:

- за історичними даними Невицький замок проіснував не довго, всього чотири століття, але життя споруди була насиченою;

- замок побудований на високому пагорбі, це служило захистом Ужоского перевалу, кордону між Галичиною і Угорщиною;

- фортеця була дерев'яною, але в 1241 році за наказом короля Бели IV було побудовано нове зміцнення;

- за легендою замок побудувала турецька царівна-чаклунка Погана Діва, на думку істориків Діва була реальним персонажем, вона була угорської царівною з роду Другетів, яка займалася розбудовою фортеці.

  Що подивитися?

Замок розташований на пагорбі, з нього відкривається чудовий вид на річку Уж. З побудови вціліли дві вежі з квадратними бійницями, стіни внутрішнього двору, оборонні стіни, земляні вали. Кожен рік на території замку проводиться театралізоване свято весільних обрядів «Невицький замок – замок наречених».